Thursday, December 16, 2010

picky

2 comments
"lo itu picky sih. klo maunya itu ya harus itu. klo ngga dapet bingung sendiri kan?" -budi

ouch. bull's eye. haha. gila ya. kadang, saat rasanya cuma kita yang paling ngerti diri kita sendiri, saat itulah ternyata banyak yang bahkan kita sendiri aja gatau. dan saat itulah, kita butuh sedikit 'ditampol' sama orang yang ada 'di luar lapangan display'.

sblomnya, sori klo di beberapa posting terakhir ini banyak ngomongin itu manusia. mungkin karna sering interaksi, mungkin karna omongannya insightful, ato mungkin karna kebetulan, haha. ngga deng.

fyi, postingan katarsis kali ini mungkin sedikit negatif. sedikit positif. sedikit netralif (apa ini?!) baiklah. cukup prolog dan oot nya. kita mulai saja sekarang.

"once a taurus starts something they persist until it's complete or stick with it for a very long time" -zodiacfacts, twitter

ini juga yang di-'seperti gw bilang kmaren'-kan oleh bu dachong sebagai sesama geng taurus. emang seperti apa yang dbilang kmaren?

"gw jadi mikir deh. sbtulnya gw ngotot nyelesaiin tka cepet2 sampe hampir gila itu karna emang gw sendiri deh yang obsesi pngen 3.5 taun. buktinya bonyok gw biasa aja tuh" -dachi

yeah, viva taurus. ngg.. ngga juga si. somehow gw suka pngen protes juga. "akh kenapa taurus tuh gtu banget sih? kenapa gw 'taurus banget' sih?" tapi yaudalah ya.

okeh oot. kembali ke topik.

selama ini, gw selalu ngerasa klo "if something is worth to wait, then wait. if it isn't, make it worth" (err.. sama aja tuh romannya?)

hemm.. kadang, jadi idealis itu perlu juga realistis dan dinamis. punya rencana harus punya juga antisipasinya. mau bikin rel juga harus memperhitungkan bikin rongga antar rel buat besinya memuai, mikirin kapasitas maksimal beban kereta, juga ke mana aja track flow cabang2nya.

"klo lo mau pulang tapi jalan di lenteng agung banjir, pikirin alternatif lain. pinter2 baca situasi. siap sama banyak kemungkinan, resikonya juga. jangan cuma pikirin 'yang penting nyampe rumah'" -budi (lagi)

huh hah huh hah. nampol.

semoga 'gatau-harus-ngapain-abis-ini' nya gw ngga lama2. amin. sepertinya abis ini gw harus mulai belajar baca peta dan merhatiin serta ngafalin jalan.

kepo

0 comments
"kenapa ya orang tuh suka pngen tau urusan orang lain?" -anonymous

random thought.

bukan. di sini gw bukan bilang ini adalah sesuatu hal yang salah, justru sangat wajar. namun kadang, keingintahuan seseorang akan urusan orang lain bisa menimbulkan banyak asumsi. dan semakin banyak asumsi, semakin sedikit kebenaran. tapi apakah kebenaran itu benar-benar benar? bukankah kebenaran itu relatif? yah, anggap saja begitu.

okeh, mari abaikan postingan random ini.

Sunday, December 12, 2010

#unyumoment

9 comments
dia: "klo gw sakit ntar lo ya yang ngerawat"
gw: "klo gw sakit juga gmana?"
dia: "ya gw rawat"
gw: "kan dua2nya sakit?"
dia: "ya gpp, gw aja yang ngerawat, kan lo lagi sakit"

###

gw: (sibuk ngetik ngerjain tugas)
dia: "ouch!"
gw: "kenapa lo?"
dia: "mau masak air, ngga sengaja kepegang heaternya. panas"
gw: "ngapain deh masak air? itu air di galon masi banyak juga"
dia: "mmm.. mau bikinin lo hot chocolate. abisnya kasian, kayanya stres ngerjain tugas"

###

dia: "jangan masuk dulu, lantainya masi basah"
gw: "ngepel? cie bapak rumah tangga, rajin amat, hehe"
dia: "kan biar lo enak main ksini klo bersih, rapi, trus wangi kaya gini"

###

dia: "del, gw ada nasi kotak dkasi sama yoyo, tapi cuma satu. makan bareng aja"
gw: "lo aja gih. kan lo blom makan dari pagi. gw mah santai"
dia: "kan lo juga blom makan. udah gpp, berdua aja"

(buka nasi kotak, mulai makan)
dia: (misahin ayam dari tulangnya) "nih"
gw: "lah trus lo makannya cuma nasi ma sambel ijo ma tulang ma kerupuk doang gtu?"
dia: "buat lo aja ayam ma perkedelnya. kasian blom makan. mau kerupuknya juga ngga?"

(selesai makan)
gw: "pasti lo blom kenyang deh? satu porsi aja sendiri kurang, bahkan ini berdua"
dia: "yang penting lo kenyang. nih minum"
gw: "lah trus lo?"
dia: "gpp, lo dulu minum, sisain dikit aja buat gw"

###

ini si bocah tua labil, walopun tukang ngambekan, rese, tengil, nyebelin, songong, annoying (orange), freak, kelakuannya minus, bikin ilfil, tapi unyu banget ya (haha, klo inget unyu jadi inget perdesian)

ah pasti abis ini orangnya kegeeran. gpp deh, yang penting aihertyu lah.

simple things really mean a lot :)

Saturday, December 11, 2010

foto

1 comments
mau cerita sedikit, sbtulnya dari dulu gw itu paling males foto (senengnya difoto haha), apalagi yang manual2an, ribet, kaya orang susah (senengnya yang instan2 kaya popmie). gw memutuskan buat ngambil mata kuliah fotografi periklanan karna mikir pasti bakal ada gunanya buat tka gw nanti. yah seenggaknya klo eksekusinya ada perfotoan nya, gw ngerti lah teknisnya gmana. sesederhana itu. eh gataunya banyak banget hal menarik dari dunia fotografi.

sampe detik ini gw cukup puas sama hasil2nya. berhubung ini salah satu mata kuliah 'ngejar ilmu' bukan 'ngejar nilai' atopun 'ngejar sks', jadi ngerjainnya bener2 pake passion dan pake hati (cieh). agak sedih juga si bentar lagi mata kuliah ini berakhir, soalnya dari segelintir mata kuliah yang gw suka sepanjang belajar di kom ini, kelas fotografi periklanan ini mata kuliah terfavorit gw, ditambah dosennya yang asyik berat kaya bengbeng.

jadi, demi mengabadikan mata kuliah yang teramat menyenangkan ini walopun gw satu2nya anak 2007 di antara anak 2009, gw mau nge-post beberapa foto hasil hunting buat tugas beserta sedikit cerita.


tugas pertama:

itu foto kucing unyu yang gw ambil pake kamera hp di depan rakor, sore2 pas ujan deres. waktu itu tugasnya dsuruh cari foto snap shot dari hal2 yang dianggap menarik di lingkungan sekitar. kebetulan nemu dua kucing yang (menurut gw) manis banget ini. ah jadi berasa anget juga (halah). sayang, berhubung masi amatiran, jadi pengambilan angle nya blom begitu bagus.


tugas kedua:

tugas bikin foto komposisi. berhubung gw ngga masuk pas pembahasan ini, jadi sotoy2an ngira2 dari bahan slide show yang dkasi. dan berhubung gw masi super awam sama dunia per dslr an, gw minta bantuan om gw yang fotografer buat jadi tutor. waktu lagi hunting, gw mikir, kira2 apa ya objek menarik buat dbikin repetition? fyi, ini lokasinya di daerah bintaro. eh trus nemu pool blue bird ini deh. tapi sayangnya foto ini gada point of interest nya. tadinya mau diselipin mobil om gw yang warnanya ijo ajojreng, tapi karna hasilnya kurang bagus, jadinya ngga dpake.


tugas ketiga:

sebetulnya ini foto yang diambil di hari yang sama ma foto kedua, tapi beda tugas, yang ini dsuruh bikin foto freeze. dan foto ini diambil sebelom foto kedua, jadi masi kagok kaku2 gmanaaa.. gtu megang dslr. apalagi kameranya pake lensa tele, jadi agak capek nopang kameranya karna blom terbiasa. berhasil nge capture foto freeze, gw girang sendiri. air itu keren deh. klo secara kasat mata, keliatannya kaya mengalir gtu aja, untouchable, tapi saat di 'pause', efeknya indah banget menurut gw. ah betapa menariknya fenomena air ini. okeh, maafkanlah manusia amatiran yang norak dan lebay ini.


tugas keempat:

karna rata2 pada salah fotonya, akhirnya dsuruh ngulang foto freeze. yauda akhirnya gw hunting foto lagi, kali ini di daerah ui dan berujung di tempat wudhu di mushola pusgiwa. gw suka banget sama efek airnya dan komposisi warnanya. seger gmanaaa.. gtu. kaya oase di tengah padang gurun (lagi2 lebay). berhubung waktu itu siang bolong dan mataharinya terik banget, jadi sukses bikin foto pake speed tinggi. thanks to si biarcuputapiakupadamu yang sangat amat membantu. mulai dari nyediain waktu, transportasi, kamera, jadi tutor teknis, pengarah gaya, model, serta berkorban sweater yang basah kena cipratan air.

pas dibahas satu per satu di kelas, dosennya nanya "kamu tau ngga apa yang janggal dari foto ini?" dan gw jelasin kenapa ada tangan mejeng dsitu. jadi itu ceritanya ember diisi penuh trus dilempar dari atas, jadi ngga mungkin tangannya ngga keliatan. selain berat, bisa pecah lah embernya klo dilempar tanpa penghayatan, haha (lebay selalu). itu aja udah waswas embernya takut bocor dbanting2 terus. soal kenapa ngga ngambil angle dari depan, ya itu tempatnya mentok pot, lagian jadi backlight juga.

abis ngomong gtu, dosennya cuma bilang "oke fidella, good job. saya hargai perjuangan kamu ngambil foto. cahayanya bagus, jadi bisa ambil speed tinggi dan freeze bulir2 airnya bisa fokus sekali" saat itu gw cuma nyengir2 kegirangan. makasi, saya juga suka banget kok mas sama fotonya. entah kenapa, gara2 foto freeze ini gw jadi terobsesi sama foto air. kaya ada 'sesuatu' dari air yang bikin penasaran pngen foto lagi, lagi, dan lagi.


tugas kelima:

ini foto temen gw, namanya rara, diambil dengan teknik window lighting, lokasinya di rektorat. berhubung kita sesama amatiran di dunia perfotoan, banyak banget pertanyaan yang kita sama2 bingung dan akhirnya sebodo teuing ntar aja dtanya pas dbahas di kelas. waktu itu, meskipun kita huntingnya siang2, tapi cuacanya mendung, kurang mendukung buat ngambil foto dengan speed tinggi. tapi karna si rara ini emang cantik dan photogenic, jadi ngga gtu susah nyari angle dia yang bagus, sementara gw yang pergembelan, err.. gausa dtanya lah, hahaha!

berhubung buat tugas ini banyak juga yang harus ngulang, cukup seneng juga sama respon dosennya via email kaya gini "Tugas kamu bagus dan fokus. Gak perlu diulang. Good job :)"


tugas keenam gw skip karna tentang analisis foto (dan gw blom ngerjain sampe sekarang)


tugas ketujuh:

kali ini dsuruh bikin 2 foto still life. satu yang fungsional (foto di kiri) satu lagi foto ekspresif (foto di bawah). foto yang fungsional ini objeknya adalah my beloved kuch kuch hota he mbp. lokasinya di kosan budi, malem2, dengan penerangan dari cahaya laptop itu sendiri.

kesan yang pengen ditampilin dari foto ini sexy classy gmanaaa.. gtu. klo versi budi: kaya julia robert, bukan julia perez. keren yah? ah ngga sabar nunggu pembahasan foto di kuliah bsok.


yang ini ceritanya tentang orang yang lagi main piano, disorot pake spotlight (pake pencahayaan dari senter kecil). propertinya itu boneka plastik, hvs yang dibentuk dan diwarnain jadi kaya piano, tutup botol parfumnya budi buat jadi tempat duduknya, dan kertas concorde putih buat alasnya (berhubung lantai kosan budi banyak garis2nya dan lantai keramik bikin cahaya mantul).

ini asli gada retouch2an, cuma dicrop sedikit doang bagian pinggirnya biar ukurannya pas a4. sbtulnya ada satu lagi foto yang gw suka banget, tapi salah fokus. harusnya fokus di piano tapi malah di orangnya. huhu, pengen ngulang tapi udah males (yupp, males emang se powerful itu).

boook, susye ye bok ternyata jadi fotografer itu. dari mulai mikirin konsep, ngulik2 kertas buat dbikin origami, nyari properti foto, ngatur lighting, nyari angle, sampe finishing touch. semua demi satu foto. men, satu DOANG loh dari jutaan foto *lebay* yang di take, ganti2an gw sama budi. itu juga ngambilnya dari duduk, jongkok, sampe tengkurep guling2, jongkok lagi, duduk lagi, ngelurusin kaki, ngelurusin punggung, kepala miring2, dll demi dapetin angle yang pas.

selesai foto, kosan budi udah kacau beliau. guntingan2 kertas, bongkar2 barang2 yang bisa dpake buat properti, setting tempat, dll. kaya abis kemalingan. gw nanya itu manusia keberatan ngga kosan nya diacak2, dia cuma bilang "asal diberesin aja" nah itu dia part termalesinnya sesungguhnya, hahaha (lagi2, males itu powerful).

fiuh, nyeritain ulang aja jadi capek (ngg.. ini berlebihan si). tapi terbayar lah sama respon "Goodjob... Keren Dell... :)" via email.

dengan ini berarti gw udah mendapatkan 3 good job dari sang dosen. 1.5 gw dedikasikan buat si mantan ketua zoom berbakat itu, 1 buat si om fotografer beneran dan dslr berlensa tele nya, 0.5 buat canon 550d gahulnya keke dan tambahan 1 dari gw buat segala propertinya si 1.5, hehe. makasi buanyak ya, yunowmesowel boiainityu boiailopyu boiaihertyu lah pokoknya bok. yuu mari, hahaha!

###

sekian cerita singkat (???!!!) tentang tugas2 perfotoan gw. semoga ketertarikan gw akan dunia fotografi ini ngga berhenti sampe dsini. yah, klo pun berhenti sampe dsini, seenggaknya gw udah pernah nyicipin hal yang selama ini gw anggep ngga menarik karna gw blom nyoba. dan seenggaknya, bisa jadi pelajaran bagi gw buat ngga early-judging. ah sial, gw menjilat ludah sendiri ini namanya. gpp deh, kan klo kata pepatah "carilah minat sebanyak2nya" (pepatah ngarang sendiri).

Monday, November 29, 2010

ARGH! part 2

2 comments
(another junk post)

okeh, udah 2 kali aja loh. abis nulis postingan panjang2 keapus gitu aja. belajar dari pengalaman del, belajar. ilfil nulis jadinya. grr..

*marah2 mulu lo del kaya giant (copyright: jodi)

*sensitif banget si kaya budi wind chime (copyright: budi)

*tinggal nulis lagi. nulis tinggal nulis, kaya orang susah deh (copyright: klo diri sendiri boleh di hak paten in ngga?)

Wednesday, November 10, 2010

speech obama

5 comments

President Obama’s Speech in Jakarta, Indonesia

THE WHITE HOUSE
Office of the Press Secretary
November 10, 2010

Remarks of President Barack Obama - As Prepared for Delivery
Jakarta, Indonesia
November 10, 2010

As Prepared for Delivery—

Thank you for this wonderful welcome. Thank you to the people of Jakarta. And thank you to the people of Indonesia.

I am so glad that I made it to Indonesia, and that Michelle was able to join me. We had a couple of false starts this year, but I was determined to visit a country that has meant so much to me. Unfortunately, it’s a fairly quick visit, but I look forward to coming back a year from now, when Indonesia hosts the East Asia Summit.

Before I go any further, I want to say that our thoughts and prayers are with all of those Indonesians affected by the recent tsunami and volcanic eruptions – particularly those who have lost loved ones, and those who have been displaced. As always, the United States stands with Indonesia in responding to this natural disaster, and we are pleased to be able to help as needed. As neighbors help neighbors and families take in the displaced, I know that the strength and resilience of the Indonesian people will pull you through once more.

Let me begin with a simple statement: Indonesia is a part of me. I first came to this country when my mother married an Indonesian man named Lolo Soetoro. As a young boy, I was coming to a different world. But the people of Indonesia quickly made me feel at home.

Jakarta looked very different in those days. The city was filled with buildings that were no more than a few stories tall. The Hotel Indonesia was one of the few high rises, and there was just one brand new shopping center called Sarinah. Betchaks outnumbered automobiles in those days, and the highway quickly gave way to unpaved roads and kampongs.

We moved to Menteng Dalam, where we lived in a small house with a mango tree out front. I learned to love Indonesia while flying kites, running along paddy fields, catching dragonflies, and buying satay and baso from the street vendors. Most of all, I remember the people – the old men and women who welcomed us with smiles; the children who made a foreigner feel like a neighbor; and the teachers who helped me learn about the wider world.

Because Indonesia is made up of thousands of islands, hundreds of languages, and people from scores of regions and ethnic groups, my times here helped me appreciate the common humanity of all people. And while my stepfather, like most Indonesians, was raised a Muslim, he firmly believed that all religions were worthy of respect. In this way, he reflected the spirit of religious tolerance that is enshrined in Indonesia’s Constitution, and that remains one of this country’s defining and inspiring characteristics.

I stayed here for four years – a time that helped shape my childhood; a time that saw the birth of my wonderful sister, Maya; and a time that made such an impression on my mother that she kept returning to Indonesia over the next twenty years to live, work and travel – pursuing her passion of promoting opportunity in Indonesia’s villages, particularly for women and girls. For her entire life, my mother held this place and its people close to her heart.

So much has changed in the four decades since I boarded a plane to move back to Hawaii. If you asked me – or any of my schoolmates who knew me back then – I don’t think any of us could have anticipated that I would one day come back to Jakarta as President of the United States. And few could have anticipated the remarkable story of Indonesia over these last four decades.

The Jakarta that I once knew has grown to a teeming city of nearly ten million, with skyscrapers that dwarf the Hotel Indonesia, and thriving centers of culture and commerce. While my Indonesian friends and I used to run in fields with water buffalo and goats, a new generation of Indonesians is among the most wired in the world – connected through cell phones and social networks. And while Indonesia as a young nation focused inward, a growing Indonesia now plays a key role in the Asia Pacific and the global economy.

This change extends to politics. When my step-father was a boy, he watched his own father and older brother leave home to fight and die in the struggle for Indonesian independence. I’m happy to be here on Heroes Day to honor the memory of so many Indonesians who have sacrificed on behalf of this great country.

When I moved to Jakarta, it was 1967, a time that followed great suffering and conflict in parts of this country. Even though my step-father had served in the Army, the violence and killing during that time of political upheaval was largely unknown to me because it was unspoken by my Indonesian family and friends. In my household, like so many others across Indonesia, it was an invisible presence. Indonesians had their independence, but fear was not far away.

In the years since then, Indonesia has charted its own course through an extraordinary democratic transformation – from the rule of an iron fist to the rule of the people. In recent years, the world has watched with hope and admiration, as Indonesians embraced the peaceful transfer of power and the direct election of leaders. And just as your democracy is symbolized by your elected President and legislature, your democracy is sustained and fortified by its checks and balances: a dynamic civil society; political parties and unions; a vibrant media and engaged citizens who have ensured that – in Indonesia -- there will be no turning back.

But even as this land of my youth has changed in so many ways, those things that I learned to love about Indonesia – that spirit of tolerance that is written into your Constitution; symbolized in your mosques and churches and temples; and embodied in your people – still lives on. Bhinneka Tunggal Ika – unity in diversity. This is the foundation of Indonesia’s example to the world, and this is why Indonesia will play such an important role in the 21st century.

So today, I return to Indonesia as a friend, but also as a President who seeks a deep and enduring partnership between our two countries. Because as vast and diverse countries; as neighbors on either side of the Pacific; and above all as democracies – the United States and Indonesia are bound together by shared interests and shared values.

Yesterday, President Yudhoyono and I announced a new, Comprehensive Partnership between the United States and Indonesia. We are increasing ties between our governments in many different areas, and – just as importantly – we are increasing ties among our people. This is a partnership of equals, grounded in mutual interests and mutual respect.

With the rest of my time today, I’d like to talk about why the story I just told – the story of Indonesia since the days when I lived here – is so important to the United States, and to the world. I will focus on three areas that are closely related, and fundamental to human progress – development, democracy, and religion.

First, the friendship between the United States and Indonesia can advance our mutual interest in development.

When I moved to Indonesia, it would have been hard to imagine a future in which the prosperity of families in Chicago and Jakarta would be connected. But our economies are now global, and Indonesians have experienced both the promise and perils of globalization: from the shock of the Asian financial crisis in the 1990s to the millions lifted out of poverty. What that means – and what we learned in the recent economic crisis – is that we have a stake in each other’s success.

America has a stake in an Indonesia that is growing, with prosperity that is broadly shared among the Indonesian people – because a rising middle class here means new markets for our goods, just as America is a market for yours. And so we are investing more in Indonesia, our exports have grown by nearly 50 percent, and we are opening doors for Americans and Indonesians to do business with one another.

America has a stake in an Indonesia that plays its rightful role in shaping the global economy. Gone are the days when seven or eight countries could come together to determine the direction of global markets. That is why the G-20 is now the center of international economic cooperation, so that emerging economies like Indonesia have a greater voice and bear greater responsibility. And through its leadership of the G-20’s anti-corruption group, Indonesia should lead on the world stage and by example in embracing transparency and accountability.

America has a stake in an Indonesia that pursues sustainable development, because the way we grow will determine the quality of our lives and the health of our planet. That is why we are developing clean energy technologies that can power industry and preserve Indonesia’s precious natural resources – and America welcomes your country’s strong leadership in the global effort to combat climate change.

Above all, America has a stake in the success of the Indonesian people. Underneath the headlines of the day, we must build bridges between our peoples, because our future security and prosperity is shared. That is exactly what we are doing – by increased collaboration among our scientists and researchers, and by working together to foster entrepreneurship. And I am especially pleased that we have committed to double the number of American and Indonesian students studying in our respective countries – we want more Indonesian students in our schools, and more American students to come study in this country, so that we can forge new ties that last well into this young century.

These are the issues that really matter in our daily lives. Development, after all, is not simply about growth rates and numbers on a balance sheet. It’s about whether a child can learn the skills they need to make it in a changing world. It’s about whether a good idea is allowed to grow into a business, and not be suffocated by corruption. It’s about whether those forces that have transformed the Jakarta that I once knew –technology and trade and the flow of people and goods – translate into a better life for human beings, a life marked by dignity and opportunity.

This kind of development is inseparable from the role of democracy.

Today, we sometimes hear that democracy stands in the way of economic progress. This is not a new argument. Particularly in times of change and economic uncertainty, some will say that it is easier to take a shortcut to development by trading away the rights of human beings for the power of the state. But that is not what I saw on my trip to India, and that is not what I see in Indonesia. Your achievements demonstrate that democracy and development reinforce one another.

Like any democracy, you have known setbacks along the way. America is no different. Our own Constitution spoke of the effort to forge a “more perfect union,” and that is a journey we have travelled ever since, enduring Civil War and struggles to extend rights to all of our citizens. But it is precisely this effort that has allowed us to become stronger and more prosperous, while also becoming a more just and free society.

Like other countries that emerged from colonial rule in the last century, Indonesia struggled and sacrificed for the right to determine your destiny. That is what Heroes Day is all about – an Indonesia that belongs to Indonesians. But you also ultimately decided that freedom cannot mean replacing the strong hand of a colonizer with a strongman of your own.

Of course, democracy is messy. Not everyone likes the results of every election. You go through ups and downs. But the journey is worthwhile, and it goes beyond casting a ballot. It takes strong institutions to check the concentration of power. It takes open markets that allow individuals to thrive. It takes a free press and an independent justice system to root out abuse and excess, and to insist upon accountability. It takes open society and active citizens to reject inequality and injustice.

These are the forces that will propel Indonesia forward. And it will require a refusal to tolerate the corruption that stands in the way of opportunity; a commitment to transparency that gives every Indonesian a stake in their government; and a belief that the freedom that Indonesians have fought for is what holds this great nation together.

That is the message of the Indonesians who have advanced this democratic story – from those who fought in the Battle of Surabaya 55 years ago today; to the students who marched peacefully for democracy in the 1990s, to leaders who have embraced the peaceful transition of power in this young century. Because ultimately, it will be the rights of citizens that will stitch together this remarkable Nusantara that stretches from Sabang to Merauke – an insistence that every child born in this country should be treated equally, whether they come from Java or Aceh; Bali or Papua.

That effort extends to the example that Indonesia sets abroad. Indonesia took the initiative to establish the Bali Democracy Forum, an open forum for countries to share their experiences and best practices in fostering democracy. Indonesia has also been at the forefront of pushing for more attention to human rights within ASEAN. The nations of Southeast Asia must have the right to determine their own destiny, and the United States will strongly support that right. But the people of Southeast Asia must have the right to determine their own destiny as well. That is why we condemned elections in Burma that were neither free nor fair. That is why we are supporting your vibrant civil society in working with counterparts across this region. Because there is no reason why respect for human rights should stop at the border of any country.

Hand in hand, that is what development and democracy are about – the notion that certain values are universal. Prosperity without freedom is just another form of poverty. Because there are aspirations that human beings share – the liberty of knowing that your leader is accountable to you, and that you won’t be locked up for disagreeing with them; the opportunity to get an education and to work with dignity; the freedom to practice your faith without fear or restriction.

Religion is the final topic that I want to address today, and – like democracy and development – it is fundamental to the Indonesian story.

Like the other Asian nations that I am visiting on this trip, Indonesia is steeped in spirituality – a place where people worship God in many different ways. Along with this rich diversity, it is also home to the world’s largest Muslim population – a truth that I came to know as a boy when I heard the call to prayer across Jakarta.

Just as individuals are not defined solely by their faith, Indonesia is defined by more than its Muslim population. But we also know that relations between the United States and Muslim communities have frayed over many years. As President, I have made it a priority to begin to repair these relations. As a part of that effort, I went to Cairo last June, and called for a new beginning between the United States and Muslims around the world – one that creates a path for us to move beyond our differences.

I said then, and I will repeat now, that no single speech can eradicate years of mistrust. But I believed then, and I believe today, that we have a choice. We can choose to be defined by our differences, and give in to a future of suspicion and mistrust. Or we can choose to do the hard work of forging common ground, and commit ourselves to the steady pursuit of progress. And I can promise you – no matter what setbacks may come, the United States is committed to human progress. That is who we are. That is what we have done. That is what we will do.

We know well the issues that have caused tensions for many years – issues that I addressed in Cairo. In the 17 months that have passed we have made some progress, but much more work remains to be done.

Innocent civilians in America, Indonesia, and across the world are still targeted by violent extremists. I have made it clear that America is not, and never will be, at war with Islam. Instead, all of us must defeat al Qaeda and its affiliates, who have no claim to be leaders of any religion – certainly not a great, world religion like Islam. But those who want to build must not cede ground to terrorists who seek to destroy. This is not a task for America alone. Indeed, here in Indonesia, you have made progress in rooting out terrorists and combating violent extremism.

In Afghanistan, we continue to work with a coalition of nations to build the capacity of the Afghan government to secure its future. Our shared interest is in building peace in a war-torn land – a peace that provides no safe-haven for violent extremists, and that provides hope for the Afghan people.

Meanwhile, we have made progress on one of our core commitments - our effort to end the war in Iraq. 100,000 American troops have left Iraq. Iraqis have taken full responsibility for their security. And we will continue to support Iraq as it forms an inclusive government and we bring all of our troops home.

In the Middle East, we have faced false starts and setbacks, but we have been persistent in our pursuit of peace. Israelis and Palestinians restarted direct talks, but enormous obstacles remain. There should be no illusions that peace and security will come easy. But let there be no doubt: we will spare no effort in working for the outcome that is just, and that is in the interest of all the parties involved: two states, Israel and Palestine, living side by side in peace and security.

The stakes are high in resolving these issues, and the others I have spoken about today. For our world has grown smaller and while those forces that connect us have unleashed opportunity, they also empower those who seek to derail progress. One bomb in a marketplace can obliterate the bustle of daily commerce. One whispered rumor can obscure the truth, and set off violence between communities that once lived in peace. In an age of rapid change and colliding cultures, what we share as human beings can be lost.

But I believe that the history of both America and Indonesia gives us hope. It’s a story written into our national mottos. E pluribus unum – out of many, one. Bhinneka Tunggal Ika – unity in diversity. We are two nations, which have travelled different paths. Yet our nations show that hundreds of millions who hold different beliefs can be united in freedom under one flag. And we are now building on that shared humanity – through the young people who will study in each other’s schools; through the entrepreneurs forging ties that can lead to prosperity; and through our embrace of fundamental democratic values and human aspirations..

Earlier today, I visited the Istiqlal mosque – a place of worship that was still under construction when I lived in Jakarta. I admired its soaring minaret, imposing dome, and welcoming space. But its name and history also speak to what makes Indonesia great. Istiqlal means independence, and its construction was in part a testament to the nation’s struggle for freedom. Moreover, this house of worship for many thousands of Muslims was designed by a Christian architect.

Such is Indonesia’s spirit. Such is the message of Indonesia’s inclusive philosophy, Pancasila. Across an archipelago that contains some of God’s most beautiful creations, islands rising above an ocean named for peace, people choose to worship God as they please. Islam flourishes, but so do other faiths. Development is strengthened by an emerging democracy. Ancient traditions endure, even as a rising power is on the move.

That is not to say that Indonesia is without imperfections. No country is. But here can be found the ability to bridge divides of race and region and religion – that ability to see yourself in all individuals. As a child of a different race coming from a distant country, I found this spirit in the greeting that I received upon moving here: Selamat Datang. As a Christian visiting a mosque on this visit, I found it in the words of a leader who was asked about my visit and said, “Muslims are also allowed in churches. We are all God’s followers.”

That spark of the divine lies within each of us. We cannot give in to doubt or cynicism or despair. The stories of Indonesia and America tell us that history is on the side of human progress; that unity is more powerful than division; and that the people of this world can live together in peace. May our two nations work together, with faith and determination, to share these truths with all mankind.


source:

Wednesday, November 3, 2010

ARGH!

2 comments
keki. abis nulis panjang lebar tiba2 keapus gtu aja. idiot.

err.. postingan macem apa ini?!

Sunday, October 24, 2010

have a drink?

2 comments
"if life is a desert, then holiday is the oasis" -me

...and i'm getting thirsty.

Saturday, October 23, 2010

just metaphor

2 comments
Q: "which is better? the spoon or the fork?"
A: "the knife"
Q: "why knife?"
A: "why? well the thing is: it's like comparing apples to pears. none are oranges"

Friday, October 22, 2010

beginner

7 comments
"everyone was once a beginner, so you're not alone"

secara random gw nemu quote super 'AHA!' ini pas lagi browsing gmana cara buat portfolio yang baik dan benar. okeh, curcol singkat dulu ah, janji ngga bakal ngeluh. udah keseringan, capek juga, haha.

dari semester lalu gw udah punya plan:
1. liburan bener2 liburan, gada per ganggu gugat an magang dll (ini bahasanya asli aneh abis)
2. semester selanjutnya (maxudnya smester ini) gw magang, ngerjain tka, selesaiin smua mata kuliah wajib
3. semester depannya ikut mb lagi (mau guard) sambil nunggu sidang, wisuda, nyari kerja, lalalala

dan terjadilah shit happen yang gw udah bosen ngejelasinnya ke orang2:
1a. plan pertama berjalan lancar. bener2 liburan super. liburan terlibur sepanjang gw punya liburan (apa deh?)

1b. tapi spertinya emang gw harusnya magang pas liburan itu deh. salah strategi, soalnya ngga mikir klo smester ini harus ngumpulin laporan magang. tapi udah kejadian yauda, abis ini susun strategi baru, yang salah2 kmaren ngga diulangin lagi

2a. susyeh beeng (credit to: mamamayeng) ternyata nyari magang. klo kata orang "ya udah si, yang penting magang kan?" klo kata gw "magang itu penting, jadi ngga udah si" ato klo kata si kakek2 bijak @budicupu "good things come to those who wait" jadi sabar aja lah (walo sempet pngen ngamuk ngga sabaran, hahaha)

2b. tka. berdasarkan hasil bimbingan dengan sang pembimbing berkumis manis itu, yang namanya tka tuh harus update. jadi klo diselesaiin sekarang, di dunia yang dinamis ini, kmungkinan buat revisi sesuai data terbaru itu gede banget. katanya "ya ngga mungkin kan kamu bilang 'ini datanya berdasarkan waktu saya buat dulu itu mas' pas sidang nanti?". baiklah, nyicil aja lah gw klo gtu.

2c. ptk. hosh hosh, klo inget ini pngen marah deh gw rasanya. tapi yaudalah ya, percuma juga marah2. salah gw juga si. intinya, karna satu dan lain hal, dengan terpaksa gw ngambil mata kuliah ini semester depan.

3. dengan segala ke hectic an karna dengan terpaksa gw harus mikir ulang buat bikin plan baru (karna dengan bodohnya ngga nyiapin plan b), entah sanggup ato ngga gw ngembe lagi semester depan. ah, gw bner2 pngen nge guard deh.

okeh, pendahuluan (aka curcol singkat) selesai. fiuh, panjang juga ya ternyata.

kembali ke topik. beginner, pemula. ngeliat portfolio gw yang super duper cupu berat itu, pngen dilempar rasanya. eh tapi jangan, sayang laptopnya (err..). dan gw baru tau ada yang namanya speculative ad (spec ad) ato klo gw nyebutnya: bikin iklan bayangan. maxudnya bukan iklan warna item melayang2 (krik krik, bole lebih jayus lagi ngga?!) tapi kaya bikin rancangan iklan. ah males ngejelasinnya, gtulah pokoknya. googling aja klo mau tau detailnya. intinya, si spec ad ini kaya simulasi buat nunjukin seberapa capable nya kita di bidang kreatif periklanan. kaya versi extended nya resume/cv lah.

ngomong2 soal cv, gw sbtulnya klo ngeliat cv sendiri juga rasanya pngen dilempar (lagi), culun vunya soalnya. tapi inget quote awal, ngga jadi dilempar deh.

trus apa deh kesimpulannya? gada kesimpulan sbtulnya, cuma pngen ngasi liat klo gila ya, cuma sepatah dua patah kata bner2 bisa menyelamatkan nyawa, jiwa, dan raga (ngg.. berlebihan si). ya intinya si, kata2 itu bisa jadi motivasi klo "liat tuh, orang2 jago yang bikin kagum dan iri di luar sana itu tuh juga awalnya pemula loh. lo ngga sendirian kok". walopun agak2 telat sedikit, better be a late beginner than never begin, no? (ini apapula ngga nyambung)

Wednesday, September 29, 2010

aloha, selamat lebaran! (telat abis)

2 comments
sumber: google

wow, udah sejuta taun kayanya gw ngga update blog. apa aja yang terlewatkan? banyak sepertinya. hmm.. coba diinget2 lagi. ah nyerah. yauda deh, seingetnya aja (memori ikan mas)

yang paling gw inget adalah: gw (dan sekeluarga) sangat amat super duper zuper butuh mba am buruan balik secepetnya banget bangetan sedunia seantariksa sekutubutara sealamsemesta sejagatraya sebumibesertaisinya. men mameeennn.. walaupun gw ngga banyak di rumah selama gada mba am (ceritanya sok sibuk), tetep aja, kerjaan rumah tangga itu berat (seenggaknya bagi gw)

ngomong2 soal kerjaan rumah tangga, gw pernah merenung beberapa waktu yang lalu gara2 sering ngeluh sendiri selama mba am pulang kampung. gw ngga suka nyuci piring. ngga suka beres2 rumah. ngga suka nyuci baju. masak juga ngga suka. dan seorang ibu rumah tangga ngelakuin itu semua TIAP HARI. wow! kesimpulan dari perenungan cetek itu adalah: super salut sama orang yang memutuskan buat jadi ibu rumah tangga. bener2 itu pekerjaan yang 'oh-mai-gat' banget buat gw (tepuk tangan dulu ah)

btw, oot dikit, seharusnya jadi ibu rumah tangga itu bukan cuma 'ah itu kan emang pekerjaan cewe. wajar lah' tapi pekerjaan as in occupation/job, yang berarti punya hak buat digaji. tapi kenapa ya kayanya klo ada orang punya cita2 jadi ibu rumah tangga kesannya gmanaaa.. gtu. padahal ngga gampang loh jadi ibu rumah tangga. asli! been there done that seen my mother (walaupun emang buat sementara si)

terlepas dari urusan suka-ngga suka, klo emang butuh yaaah.. mau ngga mau si, (eh ralat, bukan 'mau ngga mau si' tapi 'ngga mau ngga mau si') tapi terpaksa, apa bole buat. okeh, mungkin kedengerannya "ih males banget sih lo del, beresin tinggal beresin, kaya orang susah deh", tapi boong klo ngga mengakui itu. yaaah.. kenyataan hidup sungguh pahit memang (mulai berlebihan)

dan kesimpulannya adalah: klo gw udah berumah tangga nantinya, gw bakal menganggarkan lebih bukan buat belanja ini-itu ato beli printilan2 apa kek, tapi buat bayar pembantu rumah tangga. dan gw janji sejanji janjinya bakal memperlakukan mbak/mbok masa depan sebaik mungkin. teorinya adalah: you get what you give. you treat them well, they treat your house well too.

bodo ah gw dbilang pemales ato apapun. seenggaknya ntar gw ngga akan membiarkan rumah ngga keurus walaupun bukan lewat gw sendiri. sebagai gantinya, gw akan rajin di bidang yang emang bener2 gw suka. siiip! sekarang hidup gw punya tujuan, hohoho (sungguh tujuan yang cetek LOL)

dan ini kenapa mikirnya jauh banget ya? mba aaammm, aku padamu banget lah.

moral of the story: ternyata suatu hal bisa jadi berat klo kita ngga suka. itulah kenapa 'belajar' itu ngga lebih menyenangkan dari 'mempelajari' (beuuuh, bahasanyaaa..) *padahal sbenernya ngga nyambung ma topik yang dibahas

semoga pembantu rumah tangga masa depan nanti emang hobi dan jiwanya beres2 rumah, bukan karna 'ngga punya duit si, yauda deh terpaksa kerja ini aja', jadi tanpa gw suruh, dia udah dengan senang hati beres2 rumah. amiiin! amin banget!

oot dikit lagi, tiba2 gw inget pernah nyeletuk asbun (asal bunyi) "ya klo gtu cari suami yang ngga keberatan klo rumahnya berantakan" haha, jenius juga ya gw kadang2 ternyata (err.. jenius macem apa ini?!)

Thursday, September 9, 2010

080910

3 comments
:)

Tuesday, September 7, 2010

gosh i hate house cleaning job

0 comments
freakin' disaster

Friday, September 3, 2010

3 goodbyes in a row

2 comments
mamamayeng si emak2 super rebek, dadaaahhh! smoga balik2 udah ngga rebek lagi, hahaha!



yuni the geng bintaro-pondok putri green, dadah jugaaa! legging coklat polkadoti lo gw pake ya, hoho..

sori ya ngga bisa ikut nganter kmaren

###

satu lagi, buat temen mb gw akhmad rayzen rofie, bye byeee. may you rest in eternal peace. thank you for everything, my friend :')

Friday, August 27, 2010

western vs eastern

4 comments
western vs easter

shower timing
queue
punctuality
party
opinion
mood weather
me
in the restaurant
handling of problem
elderly in day to day life
definition of beauty
contacts
anger
3 meals a day
way of life

"i believe the grass is no more greener on the other side" -affirmation (savage garden)

alright, i won't marry foreigner. just don't think i can handle those so much differences and the culture shock LOL. native-born is still the best, i guess.

source: here